Veta mer

Artiklar / Krönikor

Att bli familjehem
Kristina och Pål har blivit familjehem för en afghansk pojke.
(DN 2015-05-20)

Det saknas familjehem
Artikel angående ersättning och stöd till familjehem.
(DN 2015-07-21)

Att vara familjehem
Familjen Odeheim har över trettio års erfarenhet av att vara familjehem.
(DN 2015-07-20)

Ensamkommande flyktingbarn
Kommunerna har svårt att rekrytera familjehem.
(GP 2015-08-17)

Ledarkrönika
Barnets rätt i förhållande till biologiska föräldrar.
(GP 2015-04)

Organisationer / Bloggar

Familjehemmens Riksförbund
Familjehemmens egen intresseorganisation
Familjehemmet.se
Familjehemmens Riksförbunds egen tidning
Faco
Familjevårdens centralorganisation
Lisbeth Pipping

Lisbeth växte upp med en utvecklingsstörd mamma. I vuxen ålder har hon engagerat sig i barns rätt till en trygg uppväxt
Socialvetenskap

Artiklar om familjehemsvård
Familjehemsmöten
Arbetar för att ge familjehemsboende ökad tillgång till sociala mötesplatser.
Barnombudsmannen

Sveriges kommuner och landsting
Socialstyrelsen

Böcker

Familjehemsboken – frågor, fakta och personliga berättelser av Lisbeth Pipping. Boken innehåller intervjuer med och familjehem och placerade barn. De ger både inspiration och konkreta råd om hur det kan vara att vara familjehem. Berättelserna varvas med fakta.

Kärlek och stålull – att växa upp med en utvecklingsstörd mamma av Lisbeth Pipping. I boken skildrar Lisbeth på ett personligt och levande sätt sin uppväxt. En uppväxt som präglades av misär, bristande omsorg och kärlekslöshet.

Kärleksbarnet – En berättelse om alkohol, bingo och brutna löften av Hillevi Wahl. Hillevi berättar om sin uppväxt i en dysfunktionell familj med allvarliga alkoholproblem.

Hungerflickan – En berättelse om matmissbruk, ensamhet och pappalängtan av Hillevi Wahl. I hungerflickan fortsätter Hillevi att berättelse från Kärleksbarnet. Boken handlar om en tonårsflicka som utvecklar allvarliga ätstörningar.

Kriget är slut – Morgan Alling. Boken handlar om Morgans uppväxt med alkoholiserade föräldrar. Han placeras både på barnhem och i flera familjehem. Boken visar också att det går att vända en trasig bakgrund till ett bra liv i vuxen ålder.

När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var – Jessica Andersson
Boken beskriver minnen från en otrygg barndom. Jessica och hennes syskon växte upp med sin missbrukande mamma och mammans mer eller mindre våldsamma män. Syskonskaran splittrades när de placerades i olika fosterhem.

Mr Tourette och jag – Pelle Sandstrak. Pelle beskriver sin uppväxt som präglats av att han alltid känt sig annorlunda. Föräldrarna sökte hjälp men Pelle fick ingen diagnos förrän i vuxen ålder.

Mig äger ingen – Åsa Lindeborg. Åsa Lindeborg skriver i boken om sin uppväxt med sin ensamstående pappa, härdare på Metallverken i Västerås. Boken beskriver alkoholens makt, en dotters vånda men är också en berättelse om klasstillhörighet.

Svinalängorna – Susanna Alakoski. En kärleksfull och gripande berättelse om människors utsatthet i en vardag som sakta faller samman.

En annorlunda barndom – en kvinnas berättelse om sin autistiska uppväxt av Iris Johansson. En unik självbiografisk skildring av hur det är att växa upp med autism. Iris förklarar med djup insikt vad andra personer i hennes situation för det mesta inte hittar ord för.Hälsningar