Våra familjehem
Berättar

Personliga berättelser från våra familjehem där vanliga vardagar och oförglömliga stunder blandas i det lilla och det stora.

familjebild-runt-bordet

Miguel & Helena
”Berikar hela familjen”

– Vi kände att vi hade så gott om tid och att vi ville dela med oss av vårt liv till någon som inte hade det så bra. Vi tycker att vi har ett tryggt hem med en stark gemenskap både inom familjen och med släkten. Naturligtvis var vi oroliga för vad det skulle innebära att få in en helt ny familjemedlem med annorlunda vanor och rutiner. Och tänk om barnet inte skulle trivas hos oss?

– Det var jättebra att få utbildning genom FamiljeResurs. För oss öppnade sig en helt ny värld, och vi fick mycket ny kunskap att fundera över. Hur det har varit hos oss sedan vårt extrabarn flyttade in kan bäst beskrivas som att vi åker berg-och-dalbana. Periodvis är det kämpigt, bland annat på grund av att barnet har svårt i skolan och slits känslomässigt mellan sina två familjer. Sedan händer något som gör att vi åker upp ur dalen ända upp till höjden.

– Det har varit oerhört berikande för vår familj att få vara delaktig i en annan människas liv och att känna att det vi gör betyder något för barnet och dess familj. Att ha ett så tätt samarbete med FamiljeResurs har hjälpt oss många gånger. Det är skönt att kunna ringa bara för att prata av sig eller för att få råd i en enkel vardaglig situation som kan bli komplicerad eftersom vi inte fostrar vårt egna barn.

familjen-angel-bild

Lena & Peter
”En lyckad matchning”

– Vi såg annonsen i tidningen och tyckte att det verkade intressant. Vi har tidigare varit familjehem för olika kommuner och ville pröva ett annat sätt att vara familjehem på.

– Våra barn ville inte att vi skulle ta emot någon i samma ålder som dem. Vi genomgick utbildning och utredning och fick sedan vänta ganska länge innan ”rätt” förfrågan för vår familj kom. Det märktes att FamiljeResurs lärt känna vår familj bra, för matchningen blev verkligen lyckad.

– Vår familj lever sedan två år tillbaka tillsammans med två extra barn. De var 3 och 6 år gamla när de kom till oss. Barnen har det egentligen aldrig varit några stora bekymmer med. De behöver, som alla andra barn, en lugn och trygg tillvaro med mycket närhet, kärlek och rutiner. Naturligtvis är det påfrestande ibland, men med vilka barn är det inte det.

– Våra stora barn tycker ibland att extra barnen tar för mycket tid av oss. Ibland får vi dåligt samvete för det. FamiljeResurs har varit ett fantastiskt stöd för både dem och oss. De har hjälpt oss att förstå alla våra olika känslor och gett oss redskap för att hela familjen ska må bra.

familjen-med-malin

Karin & Robert
”Som att dansa hambo”

– I början fanns vi bara där, ställde inga krav, tog bara om hand och gav värme. Till sist kände vi att en viss anknytning fanns där mellan oss. Då började den verkliga utmaningen. Det var som att dansa hambo, två steg framåt och ett tillbaka. Till slut blev stegen bakåt allt färre och vår vardag med vårt extrabarn började likna vilken vanlig vardag som helst.

– Det var en stor sorg, men samtidigt en enorm glädje när ”vår” flicka skulle flytta hem till sin mamma igen. Vi fick stort stöd av FamiljeResurs att ta oss igenom den smärtsamma processen. Idag har vi kontakt med både flickan och hennes mamma. Det känns fantastiskt att vi faktiskt varit en del i att en familj fått hjälp att bli en familj igen.

familjen-med-annika

Skicka in din
intresseanmälan här

Här hittar du vårt kontaktformulär där du kan skicka in din intresseanmälan. Vi förstår att det finns många frågor och funderingar kring att bli familjehem. Fyll i vår intresseanmälan här så berättar vi mer.

Jag här med godkänner Familjeresurs integritetspolicy